Podczas produkcji, mleko surowe poddawane jest odwirowaniu, a następnie pasteryzacji. Kolejne etapy to repasteryzacja, zagęszczanie na wyparce trzystopniowej i suszenie mleko w wieży rozpylonej. Wysuszony proszek poddawany jest odpowietrzaniu i wstępnemu wychładzaniu. Następnie pakowany jest w worki.
Smak i zapach, typowy dla mleka pasteryzowanego, bez obcych posmaków i zapachów. Wygląd jednolity, proszek sypki, drobno rozpylony. Dopuszcza się lekkie zbrylenia łatwo rozpadające się.
Mleko proszku można stosować wg uznania.
Przechowywać w zimnym i suchym miejscu z dala od promieni słonecznych. W pomieszczeniach czystych, suchych i przewiewnych. W temperaturze nie przekraczającej 20 ºC, wilgotności względnej do 75%
6-12 miesiący od daty produkcji
Papierowy worek z wkładką polietylenową 25kg, Big Bag 1000kg.
Mleko