Z cyklu: DOMOWE WYPIEKI 🥧
Polecamy: PYSZNE GOFRY ! 😋
Produkt: Gofry biszkoptowe w proszku Emix
Witamy miłośników wypieków po dłuższej przerwie 😊 W czasie upałów nie zawsze mamy ochotę na wielkie wypieki. Dlatego świetną alternatywą są gofry! Pyszne, niesamowicie pachnące, szybkie w przygotowaniu.
Do sporządzenia ciasta należy przygotować:
- 0,5 kg proszku
- 0,5 litr pitnej wody
- 125ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania gofrów:
- Do odpowiedniego naczynia wsypać proszek.
- Dodać wodę i olej.
- Miksować przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Ciasto wylewać na rozgrzaną do temp. 220-230 stopni gofrownicę. Piec około 4-5 minut do uzyskania złotego koloru.
Dobre rady:
- Gofrownicę smarować małą ilością tłuszczu.
- Kolejne smarowania należy wykonać co kilka cykli pieczenia w zależności od gofrownicy i zawartości oleju w przygotowanej masie.
- Ciasto dozować do gofrownicy, która osiągnęła zadaną temperaturę.
- Zaraz po upieczeniu gofry można układać na specjalnej tacy/stojaku w celu odparowania (z dala od źródeł pary).
- Upieczone gofry nie układać jeden na drugim.
- Nagrzana gofrownica bez ciasta w środku powinna być zawsze zamknięta.
- Po przywarciu gofra do gofrownicy, gofrownicę należy wyłączyć i dokładnie wyczyścić.
- Gofrownicę należy wyczyścić w przypadku pojawienia się przypalonej warstwy tłuszczu.
Gofrownica musi być naprawdę dobrze nagrzana i warto ją lekko posmarować olejem przed wylaniem ciasta. Z opakowania 0,5 kg wychodzi około 10 gofrów. Największą zaletą samodzielnego przygotowania jest dowolność w dobieraniu składników: cukier puder, bita śmietana, owoce, czekolada… Czego dusza zapragnie 😊
Zapraszamy do spróbowania 🙂
SMACZNEGO!