Z cyklu: DOMOWE WYPIEKI 🥧
Polecamy: PYSZNE GOFRY ! 😋
Produkt: Gofry biszkoptowe w proszku Emix

Witamy miłośników wypieków po dłuższej przerwie 😊 W czasie upałów nie zawsze mamy ochotę na wielkie wypieki. Dlatego świetną alternatywą są gofry! Pyszne, niesamowicie pachnące, szybkie w przygotowaniu.

Do sporządzenia ciasta należy przygotować:

  • 0,5 kg proszku
  • 0,5 litr pitnej wody
  • 125ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania gofrów:

  • Do odpowiedniego naczynia wsypać proszek.
  • Dodać wodę i olej.
  • Miksować przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  • Ciasto wylewać na rozgrzaną do temp. 220-230 stopni gofrownicę. Piec około 4-5 minut do uzyskania złotego koloru.

Dobre rady:

  • Gofrownicę smarować małą ilością tłuszczu.
  • Kolejne smarowania należy wykonać co kilka cykli pieczenia w zależności od gofrownicy i zawartości oleju w przygotowanej masie.
  • Ciasto dozować do gofrownicy, która osiągnęła zadaną temperaturę.
  • Zaraz po upieczeniu gofry można układać na specjalnej tacy/stojaku w celu odparowania (z dala od źródeł pary).
  • Upieczone gofry nie układać jeden na drugim.
  • Nagrzana gofrownica bez ciasta w środku powinna być zawsze zamknięta.
  • Po przywarciu gofra do gofrownicy, gofrownicę należy wyłączyć i dokładnie wyczyścić.
  • Gofrownicę należy wyczyścić w przypadku pojawienia się przypalonej warstwy tłuszczu.

Gofrownica musi być naprawdę dobrze nagrzana i warto ją lekko posmarować olejem przed wylaniem ciasta. Z opakowania 0,5 kg wychodzi około 10 gofrów. Największą zaletą samodzielnego przygotowania jest dowolność w dobieraniu składników: cukier puder, bita śmietana, owoce, czekolada… Czego dusza zapragnie 😊

Zapraszamy do spróbowania 🙂
SMACZNEGO!

BakePlus Gofry biszkoptowe